ΙουλίαΜαλενκόβα
Sinkleta
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων ενδυμάτων, κοσμημάτων και αξεσουάρ από μαλλί μερινός και μετάξι
Στο
σύμπαν, σύμφωνα με την Ιουλία, πετάνε ιδέες. Όταν κάποια από αυτές σφηνωθεί στο μυαλό της, παραμένει εκεί, δεν αποτυπώνεται ποτέ στο χαρτί. Αφού συλλάβει στον νου της το σχέδιο, προχωράει στην υλοποίησή του. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο μαλλί μερινός που εισάγει από την Αυστραλία, μία εκλεκτή ποικιλία από την ομώνυμη φυλή προβάτου με το πυκνό, άφθονο και λεπτό λευκό τρίχωμα, καθώς και μετάξι, λινό, μπαμπού και άλλες υφαντικές ύλες. Τα μαλλιά και τα μετάξια βάφονται συχνά από την ίδια. Στη συνέχεια η Ιουλία τραβάει και απλώνει τα νήματα, ανακατεύει –εάν χρειαστεί– διαφορετικά χρώματα ή είδη, δημιουργεί λεπτές επάλληλες στρώσεις, για να ακολουθήσει το τρίψιμό τους με σαπούνι και νερό. Η υγρή πλέον μάζα συρρικνώνεται, γίνεται συμπαγής και, πριν στεγνώσει, πλάθεται, σχηματοποιείται και αποκτά την επιθυμητή φόρμα, την οποία διατηρεί και μετά το στέγνωμα.

Με αυτήν την φαινομενικά παράδοξη τεχνική, χωρίς συνεργάτες, σύνθετα μέσα, εξειδικευμένα εργαλεία ή μηχανήματα, με όπλο τα δυνατά και επιδέξια χέρια της, η Ιουλία φτιάχνει ενδύματα, κοσμήματα και αξεσουάρ, όπως τσάντες, καπέλα, εσάρπες, ζώνες. Είτε πρόκειται για ένα δαχτυλίδι είτε για μία καρφίτσα είτε για ένα φόρεμα, τα δημιουργήματά της δεν περνούν απαρατήρητα, ξεχωρίζουν, εντυπωσιάζουν, προκαλούν. Τα ανάγλυφα φύλλα και λουλούδια της, μοτίβα κυρίαρχα και επαναλαμβανόμενα σε διάφορες εκδοχές, είναι τόσο περίτεχνα που μοιάζουν σαν να κόπηκαν μόλις από έναν ανθισμένο κήπο!

Η Ιουλία γνώρισε τη συγκεκριμένη τέχνη από την αυτοδίδακτη μητέρα της. Από τότε, διαρκώς μαθαίνει, ανακαλύπτει, δοκιμάζει, εξελίσσεται. Λατρεύει τη δουλειά της, παρά τον άπειρο χρόνο που αφιερώνει, τη συνεχή κούραση, ακόμα και τον σωματικό πόνο που εμφανίζεται κατά διαστήματα. Δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη της για το παρόν, ούτε την αισιοδοξία της για το μέλλον, συνάμα δεν ξεχνά τις ρίζες της. Το κατάστημα-ατελιέ της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φέρει το χαϊδευτικό όνομα της μοδίστρας προ-προγιαγιάς της που ονομαζόταν Συγκλητικία, αλλά προσφωνούνταν Σινκλέτα... 

Ιουλία Μαλενκόβα

Sinkleta
Σχεδιασμός και κατασκευή χειροποίητων ενδυμάτων, κοσμημάτων και αξεσουάρ από μαλλί μερινός και μετάξι

Αλεξάνδρου Σβώλου 3, 546 22, Θεσσαλονίκη
+30 2311 206082sinkleta.com
info@sinkleta.com
facebook
instagram
pinterestShare 
top